Proiectul „Înțelegerea Acordului de Asociere și a ZLSAC dintre Ucraina, Georgia, Republica Moldova și Uniunea Europeană”, sprijinit financiar de către SIDA - agenţia suedeză pentru cooperare internaţională şi dezvoltare, a fost desfășurat în perioada aprilie 2015 - decembrie 2018, iar ulterior s-a decis extinderea acestuia pentru o perioadă de încă trei ani, din 2019 până în 2021.
Obiectivul inițial al proiectului a fost să explice aspectele juridice, politice și economice ale Acordurilor de Asociere și ZLSAC dintre UE și Moldova, Ucraina și Georgia. Fiind tratate juridice complexe și voluminoase, Acordurile de Asociere nu pot fi „citite ca niște cărți”. Prin urmare, în cadrul proiectului au fost elaborate manuale de referință comprehensive și compacte în același timp, pentru fiecare dintre cele trei țări, intitulate „Aprofundarea relațiilor dintre UE și Georgia /Moldova/Ucraina – Ce? De ce? Cum?”. Publicațiile disponibile în limba engleză, dar și în limbile celor trei state, vin să explice într-un mod ușor de înțeles, și în termeni clari, care sunt angajamentele juridice asumate, dar și să descrie care sunt provocările legate de implementare, care pot apărea în calea sectorului public și privat.
Primele ediții ale celor trei manuale au fost publicate în 2016, fiind considerate adevărate „Biblii” în ceea ce privește relațiile dintre UE și cele trei state est-europene, iar în anul 2018 au fost publicate şi edițiile actualizate pentru a revela modul în care a progresat implementarea Acordurilor de Asociere și să ofere evaluări preliminare ale acestor procese în cele trei țări. Manualele descărcate până acum de circa 50.000 de ori sunt disponibile pentru accesare pe acest site. O evaluare mai complexă a AA/ZLSAC este planificată pentru cea de-a treia ediția a manualelor care așteaptă tiparul în anul 2021.
În plus, în cadrul proiectului au fost elaborate o serie de produse de tip „hot topic” care abordează problemele prioritare legate de Acordurile de Asociere dintre Uniunea Europeană și Moldova, Georgia și Ucraina. O primă selecție ale acestora a fost publicată în 2018 într-un volum intitulat „Eforturile pentru buna guvernare în Europa de Est”, disponibil pentru descărcare gratuită, în linkul alăturat.
Începând cu anul 2019, o atenție sporită va fi acordată modului în care AA/ZLSAC ar trebui să avanseze, astfel încât să corespundă aspirațiilor europene ale celor trei state semnatare.
Proiectul este implementat de către:
În parteneriat cu:
Proiectul se desfășoară în strânsă cooperare cu cele trei Guverne est-europene, instituțiile Uniunii Europene și Agenţia suedeză pentru cooperare internaţională şi dezvoltare Sida. Deşi proiectul are drept piloni fiecare din cele trei țări, conținutul acordurilor este foarte asemănător, adesea identic, ceea ce înseamnă că programul de activitate al proiectului este unul integrat și are ca scop împărtășirea experiențelor învățate de cele trei state.