Runda a IV-a a Concursului de Premii Pentru Sseuri Scrise de Tineri: Câștigătorii

Suntem bucuroși să anunțăm câștigătorii celei de-a patra runde a concursului de eseuri pentru tineri, pentru cetățenii din Georgia, Moldova și Ucraina.

În cadrul concursului, tinerii (sub 30 de ani) cetățeni ai Georgiei, Moldovei și Ucrainei au fost invitaţi să prezinte eseuri de până la 3.000 de cuvinte în limba engleză pe orice subiect relevant pentru Acordurile de Asociere și ALSAC ale țărilor lor cu UE. 

Anul acesta am avut cel mai mare și cel mai bun concurs de până acum. Marea majoritate din cei 64 de participanți au adus contribuții importante, ceea ce a dat mari bătăi de cap juriului în privinţa alegerii.

 

În cadrul rundei a IV-a, cele patru premii de 500 EUR urmează să fie acordate în felul următor:

4th round winners

 

Pe lângă aceasta, trei eseuri au primit premiul de merit:

4th round merit award

 

Îi felicităm pe cei șapte autori!

 

 

Câteva cuvinte din partea președintelui juriului:

 

În calitate de președinte al juriului care a evaluat toate cele 64 (!) de eseuri vreau să spun doar câteva cuvinte.  În componența juriului au fost patru membri, câte un reprezentant din Georgia, Moldova, Ucraina și UE. 

În primul rând, a fost o adevărată plăcere să le citesc pe toate. Pentru noi, cei care suntem implicați în procese oficiale, cum ar fi „armonizarea” legislației, ideile voastre sunt revigorante și încurajatoare. 

Suntem impresionați de numărul mare de eseuri de înaltă calitate, pe mai multe direcții: calitatea lingvistică a textului, scris într-o limbă care nu este limba maternă; în multe lucrări, o motivație personală emoționantă, care a dat o notă umană eseurilor, dincolo de o abordare analitică rece; o înțelegere aprofundată a semnificației asocierii cu UE din punct de vedere politic/social; și, în sfârșit, o abundenţă de optimism sau determinare de a îmbunătăți lucrurile în anii ce vin. 

Conform metodologiei noastre, la prima etapă am selectat 20 din numărul total de 64 de eseuri pentru o examinare mai atentă. A fost problematic să alegem câteva cele mai bune eseuri, în condițiile unor criterii extrem de fine de gradare a calității. 

O problemă particulară a fost de a avea o atitudine corectă față de contribuitorii noștri, a căror vârstă și experiență academică sau profesională a variat de la un elev de 13 de ani până la un doctorand de 29 de ani, cu o vastă experiență în domeniu. Am decis să luăm în considerație factorul de vârstă, pentru a reflecta faptul că un tânăr de 13 de ani și unul de 29 de ani nu pot fi judecați după exact același standard. 

Aceasta a fost a patra ediție a concursului și vom continua și în 2020 și 2021 cel puțin. Fiind implicat în toate cele patru ediții, sunt impresionat de creșterea atât a calității, cât și a numărului eseurilor. 

Și, nu în ultimul rând, vă mulţumesc tuturor pentru eforturile mari depuse la crearea eseurilor.

 

Michael Emerson

Cercetător asociat superior, CEPS