A 3-A EDIȚIE A MANUALELOR ȘI A 2-A EDIȚIE A PUBLICAȚIEI PRIVIND BUNA GUVERNARE ÎN EE

Aceste manuale, aflate la a treia ediție, reprezintă cea mai cuprinzătoare și independentă evaluare a acordurilor de asociere și a zonelor de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare (ZLSAC) dintre UE și Georgia, Moldova și Ucraina.

 

Scopul manualelor este de a face ușor de înțeles conținutul politic, economic și juridic complex al acordurilor de asociere. Această a treia ediție, publicată la șapte ani de la punerea în aplicare a acordului, are un conținut substanțial nou, fiind incluse actualizări privind modului în care Georgia, Moldova și Ucraina au adoptat acordurile și include noile dimensiuni (precum Green Deal, pandemia COVID-19, securitatea cibernetică  și egalitatea de gen).

 

Patru echipe de cercetători din cadrul centrelor analitice independente de top, cum ar fi CEPS din Bruxelles, Reformatica din Tbilisi, Expert-Grup din Chișinău, Institutul de cercetare economică și consultanță politică din Kiev, au colaborat în cadrul acestui proiect, cu sprijinul Agenției Suedeze pentru Dezvoltare Internațională (SIDA) .

 

Aceste cărți oferă un ghid unic pentru acordurile de asociere - autorii au analizat cu atenție acordurile incredibil de complexe pentru a oferi o imagine de ansamblu compactă și accesibilă tuturor celor care au nevoie să înțeleagă conținutul lor. Echipele naționale de experți au evidențiat  conținutul cu privire la reformele interne. Chiar dacă aceste manuale nu sunt menite ca să fie citite ca pe o carte, cititorul care reușește să o facă este recompensat cu o imagine de ansamblu panoramică asupra amplorii și ambiției pure a AA-DCFTA. Cărțile oferă o mulțime de informații esențiale asupra acordurilor, ridicând în același timp o serie de întrebări importante. O ‘Biblie’ ”- Kataryna Wolczuk, Centrul pentru Studii Ruse, Europene și Eurasiatice, Universitatea din Birmingham.

 

A doua ediție a publicației Eforturile pentru buna guvernare în Europa de Est, la trei ani de la prima, completează trei manuale de referință privind relațiile aprofundate dintre Uniunea Europeană și Ucraina, Moldova și Georgia.

 

Într-o perioadă în care multe regiuni ale lumii, inclusiv Europa, asistă la o reapariție a autoritarismului, mai multe țări din Europa de Est: Ucraina, Moldova, Georgia și Armenia se luptă ca să contracareze această tendință dezvoltând democrații în stil european. Povestea eforturilor dramatice ale Europei de Est pentru a obține democrații care funcționează corespunzător și a statului de drept se intensifică, ceea ce justifică o analiză mai profundă și o actualizare substanțială.

 

Cele mai marcante evenimente din această perioadă includ ascensiunea spectaculoasă, dar realizările discutabile ale lui Vladimir Zelensky în Ucraina, ascensiunea și căderea președinției pro-ruse a lui Igor Dodon în Moldova, deteriorarea democrației Georgiei sub captarea statului oligarhic salvat și răsturnat prin intermediul medieri UE și apariția la putere a lui Nikol Pashinyan în Armenia, acum amenințată de înfrângerea în cel de-al doilea război asupra Nagorno Karabakh.

 

Toate edițiile sunt co-publicate împreună cu Rowman și Littlefield International (RLI), această carte poate fi achiziționată de pe site-ul web RLI.